Volt, van, lesz…
Gondolkodtál valaha is azon, hogy a VOLT fesztivál miért éppen ezt a nevet kapta?
Azok már tudják, akik részt vettek a Budapest Business Club nyitó előadásán. Az eseményen személyesen Lobenwein Norbert, a Telekom VOLT, a Balaton Sound és a MOL Nagyon Balaton alapítója és a Sziget Fesztivál egyik tulajdonosa árulta el nekünk ezt az érdekességet.

Az előadás témája a fesztivál és turizmus volt, mely során ténylegesen betekinthettünk kicsit a színfalak mögé, és egyenesen a szervezőtől tudhattuk meg, hogy mitől is jó egy fesztivál.

Talán már sokakban felmerült a kérdés, hogy Magyarország fesztivál nagyhatalom-e?
A válasz természetesen igen. De mi az, amiben hazánk kitűnik a rengeteg versenytárs közül? Hogyan tartja meg ezt a pozíciót a többi európai fesztivál mellett? A magyar fesztiválok legnagyobb erőssége a kreatív tartalmak sokszínűsége. Hazai fesztiváljaink különlegessége az egyedi és szokatlan élményszerzés, ilyen élményeket adnak az utcaszínházi előadások, beszélgetős műsorok és a kézműves foglalkozások is. Szintén sokat számít a környezet, a koncertélmény és a közösség.

A legfontosabb azonban, hogy legyen egy apropó akár fesztiválra, akár turisztikai helyszínre gondolunk. Kell, hogy legyen egy erős indok, ami odavonzza az embereket. Ilyen turisztikai jelenség a Loch Ness-i szörny esete vagy Londonban a zebrán történő fotózkodás a Beatles-nek köszönhetően.  Ezek az események elképesztő mértékben növelhetik egy hely népszerűségét, és a Volt fesztiválnak köszönhetően most már Sopronnak is van apropója.

„A székek Sopron Loch Ness-i szörnyei” – Lobenwein Norbertet idézve. De hogyan is lett Sopron a csillagok városa, és mi köze van ennek a székekhez?
A VOLT fesztiválnak köszönhetően minden évben készülnek az előadóknak szoborszékek, melyeket a fellépők dedikálnak. Ezek a székek városszerte el vannak helyezve, így bárki, aki Sopronba látogat beleülhet akár kedvenc előadói szignózott trónjába. Előadónk elárulta, hogy ez az egyik legerősebb turisztikai mágnes Sopronban. Magyarországon ezen kívül hasonló vonzerővel bír a Csabai Kolbászfesztivál, vagy akár a Red Bull Air Race.

Előadónk kiemelte a Balatont és környékét, mint egyre jobban kedvelt turisztikai helyszínt. A MOL Nagyon Balaton Norbert egyik legjelentősebb projektje jelenleg. A projekt lényege a Balaton népszerűsítése és turisztikai fellendítése, ezt különböző izgalmasnál izgalmasabb megoldásokkal igyekeznek megvalósítani. Talán a legegyértelműbb a Balaton körüli fesztiválok szervezése, ilyen a Balaton Sound, a STRAND Fesztivál és a B my Lake Fesztivál is. A Balaton környéki rendezvényeket vizsgálva nem mehetünk el szó nélkül a Paloznaki Jazzpiknik vagy a Művészetek Völgye mellett sem. Ezek az események szintén hatalmas embertömeget mozgatnak meg és egyesítenek a régióban. Egy nagyon sikeres kezdeményezésnek lehet mondani a kompkoncerteket is, hiszen ki ne akarna egy kompon a Balaton közepén bulizni? A szervezők ezek mellett évente felkeresnek egy ismert magyar személyt, akit arra kérnek, hogy népszerűsítse a Balatont és környékét. Utoljára a választás Fluor Tomira esett, hiszen az ő fiatalos stílusa illik a régióhoz. Az eddigi törekvések nem hiábavalók, hiszen egyre többen látogatják a térséget.

Ha pedig még mindig azon töröd a fejed, hogy honnan is ered a fesztivál elnevezése, most megkaphatod a választ! A 90-es években létezett egy néhány kiadást megélt magazin, ami VOLT néven futott. A magazin művészeti témákban publikált minőségi cikkeket és lenyűgöző képeket, ez inspirálta az alapítókat a névadáskor.

Lobenwein Norbert előadása a fesztiválok magyarországi turizmusra gyakorolt hatásáról hatalmas sikert aratott, ezt az is mutatja, hogy az összes jegy elkelt. A jövőben még további érdekes előadásokkal készülünk fantasztikus témákban, így ha legközelebb sem szeretnél lemaradni a regisztrációról, kövesd Facebook oldalunkat, mert ahogyan a VOLT fesztivál, BBC előadások is voltak, vannak és lesznek is!

A fotókat készítette: Zsatku Bettina

A cikket írta: Kordonska Anna