Sok szó esett már arról, hogy milyen érzés egy diákszervezet tagjának lenni. Az sem titok, hogy a Budapest Business Club legtöbbünknek a második családjává válik a félévek alatt. A szemeszterek azonban nagyon gyorsan elrepülnek, és már csak azon kapjuk magunkat, hogy hamarosan az utolsó Stage-ünket tapossuk. Ebben a cikkben szeretnénk egy kicsit megmutatni, hogy milyen az élet a BBC után, milyen löketet adott ez a család a karrierjükben egykori elődeinknek. Négy korábbi kiváló tagunkkal készült interjú, és közös bennük, hogy nagyon sikeresek a munkájukban, és a maguk területén piacvezető cégeknél dolgoznak. Interjúalanyaink között van alapító, korábbi elnök, alelnök, így a lehető legjobb példákat igyekeztük elhozni Nektek, a teljesség igénye nélkül.

Első interjúalanyunk egy kissé rendhagyó volt, hiszen Kubiczki Jánossal, a BBC egyik alapítójával készítettünk interjút. A kérdések, amelyeket a többi interjú során feltettünk itt nem lehettek relevánsak. 2011-ben lett tagja a szervezetnek, amikor még felvételi sem volt. Igazán aktív szerepet 2014 nyarától kezdve töltött be, amikor újraalapították az MKT Corvinust, ami a BBC elődszervezete volt az egyetemen. 2016 nyaráig volt aktív tag. Jánosnak is szerepe volt abban, hogy mi, jelenlegi tagok ilyennek ismerhettük meg a BBC-t. A legnagyobb projektje, magának a szervezetnek a kialakítása volt. Ezen belül a Sales szekció felépítéséből vette ki leginkább a részét, alelnöke majd elnöke is volt. János jelenleg senior tanácsadó az Ernst & Young-nál, üzleti tanácsadás és hatékonyság növelés témakörében. Mit adott neki a BBC?

„Rengeteg dolgot adott. Megtanított milyen a jó vezető, hogyan lehet menedzselni és motiválni 10-20 vagy akár 70 embert. Ezen kívül sokat fejlődtem szervezetfejlesztés és projektvezetés témákban.”

Öten indították útjára ezt a hihetetlen kalandot 2014 nyarán, és János búcsú beszédét már több mint hetvenen hallgatták végig.

Fáncsik Péter egy amerikai munka alatt hallott a szervezetről egy ismerőse által. 2015 őszén lépett be, és 2017-ig volt aktív tag. Péter is hasonlóképpen mesélt a BBC megismeréséről:

„Pezsgő, folyton változó lehetőségekkel teli szervezet, ami egy remek közösséget adott az egyetemi éveim alatt. Kiváló lehetőség kicsiben kipróbálni azt, amivel később foglalkozni szeretnél, úgy hogy természetesen kisebb tétek pörögnek a roulette asztalon.”

Péter a szakmai szekciónak volt tagja, majd volt Event Management koordinátor és alelnök. Részt vett a Corvinus Business Festival (mostani nevén CCBF) szervezésében több munkakörben is, de olyan nagy sikerű projektek létrehozásán is dolgozott, mint a riói olimpiás, a Besenyei Péter-féle vagy a Wellhello-Redbull előadás. Sőt, egyik szervezője volt az első teltházas C-nagyelőadós eseménynek, melynek Kasza Tibi volt a vendége.

Péter jelenleg az E.ON-nál dolgozik, és abban, ahol most tart nagy szerepe volt annak is, hogy a BBC-ben egy összetartó közösségnek volt a tagja, illetve hogy közvetlen visszajelzéseket kapott munkaszervezéssel, és a kommunikációs stílussal kapcsolatban. Kedvenc emléke a kisállatsimogató szervezése volt a két Corvinusos épület közé, ami a második CBF népszerűsítő eseménye volt.

Dászkál Fruzsi a barátai bíztatására lépett be, és elmondása szerint, akkor még nem is sejtette, hogy élete egyik legjobb döntése lesz. 2016 elején csatlakozott, és 2017 év végéig volt aktív tag.

A szervezet kapcsán ő is a pörgést emelte ki, illetve a jó közösséget és a bulikat. Fruzsi a Sales szekciónak volt tagja, majd ugyanitt a CBF koordinátora lett, végül pedig a szekció alelnöke. Főképp termékszponzorációs projektekkel kezdett (bál, előadások, bevonók), aztán koordinátorként a CBF Sales-e volt a feladata, alelnökként pedig minden projektet át kellett látnia, így megtapasztalhatta a felelősséget is. Mit adott Fruzsinak a BBC?

„Olyan szakmai fejlődésre is lehetőséget adott, amit normál esetben egy cégnél csak évek után megy végig az ember. Nagyon sokat segít a mai napig az a magabiztosság, önállóság, amit a BBC-ben eltöltött idő alatt szereztem, kiemelkedően értékes az a projektalapú és holisztikusabb képben való gondolkodás. Biztosan állíthatom, hogy nem tartanék ott, ahol vagyok a BBC nélkül, és nem véletlenül vagyok jelenleg a YBG központjának tagja sem.”

Fruzsi jelenleg szenior tanácsadó a világ vezető piackutató cégénél. Három éve kezdett el itt dolgozni a szakmai gyakorlatos félév alatt, amikor az alelnöki pozíciót is betöltötte. Emellett még mindig tevékenyen részt vesz a YBG életében, ugyanis 2019 nyara óta a YBG Academy trénere és vezetőségi tag.

Utolsó megkérdezettünket minden tag ismeri, hiszen ő képviseli a Youth Business Group-ot rendezvényeinken és közösségi proramjainkon. Fenes Berill 2016 őszétől három éven keresztül volt a BBC tagja majd társelnöke, de ma is szoros viszony fűzi szervezetünkhöz. Berill elmondta, amikor felkerült Budapestre nagyon egyedül érezte magát, hiszen a barátai máshol tanultak. Másrészt megfogalmazódott benne az is, hogy szeretne minél többet kihozni szakmailag is az egyetemi éveiből. Már a gólyatáborban tudta, hogy a BBC által egy fantasztikus közösség és egy ambiciózus szervezet tagja lesz, ami később be is igazolódott. Arra a kérdésre, hogy milyennek ismerte meg diákszervezetünket, így felelt:

„Egy nagyon befogadó közegnek, ahol nem csak hogy nem nyomják el az embert, hanem támogatják, hogy kiteljesedjen, szabadon ötleteljen és ahol – ha vezető szeretnél lenni és bele is teszed az energiát ebbe – akkor minden kapu nyitva áll előtted.

A BBC szerintem egy olyan érzés, amit ha fiatalon megtapasztal az ember, akkor utána a későbbi munkahelyében is ezeket a jellemzőket fogja keresni, és sokkal könnyebben tud majd karrierutat, állást, vállalatot választani.”

Berill a HR szekciónak volt tagja, később toborzási koordinátor, majd alelnöke lett. Dolgozott például Disney témájú közösségi eseményen, vitt Learnovation csapatot, részt vett Consulting folyamatfejlesztésben, és egy rövid kitekintés erejéig még egy Sales projektnek a projektvezetője is volt. Elárulta azt is, hogy bár Emberi erőforrás szakra járt, mégis a BBC-ben szeretett bele igazán a HR-be. Számos olyan skillt sajátított el, amelyeket később a mesterképzésen és a munkájában is kamatoztatni tudott. Ezek közül is kiemelkedik a problémamegoldási képesség, illetve a kritikus helyzetekre való reagálás. Berill másfél éve a YBG központjában tevékenykedik, a jelenleg 6 fős HR Team Leadje, és a BBC BCE Organization Supervisora, azaz a szervezet mindennapi működését támogatja az elnökökön keresztül menedzsment oldalról, és összeköti a BBC-t a YBG központtal. Berillt sok szép emlék és kapcsolat fűzi a szervezethez, továbbá ennek köszönheti munkahelyét is.

Végezetül tolmácsoljuk, hogy mit üzennek egykori vezetőink és elődeink Nektek:

  • Hozzátok ki az egyetemi éveitekből a maximumot a BBC-ben vagy bármelyik diákszervezetben, amelyik az igényetekhez és a motivációtokhoz leginkább illik.
  • A diákszervezet egy játszótér: az pedig már csak rajtatok áll, hogy a homokozóban játszadoztok, vagy megmásszátok a legmagasabb mászókát!
  • Próbáljátok ki magatokat minél több projektben, minél több szerepben! Ahogy látom a munkaerőpiacra kikerülő egyetemistákat, egyértelműen kiemelkednek közülük a BBC-sek érettségben, talpraesettségben.
  • Használjatok ki minden kínálkozó lehetőséget, mert ilyen „kontrollált” környezetben nemigen lesz többet lehetőség kísérletezni.

Fogadjátok, fogadjuk meg ezeket a tanácsokat, hiszen ahogy fentebbiekből is kiderül, az ő szavukra érdemes odafigyelni.

Erdős László