Szeptember 28-án megrendezésre került a University Business Club Corvinus nyitó előadása “Álomból valóság: Egy saját vállalkozás alapításának sikertényezői” címmel, mely a két meghívottunk Pocsaji Csilla és Cserta Szandra szakértelmének, illetve Vida Peti moderálásának köszönhetően valósulhatott meg. Előadóink felhőtlen jókedvvel és nyitottsággal kalauzoltak el bennünket a kisvállalkozások világába. Mindezt személyes tapasztalataikon keresztül izgalmas, érdekes és figyelemfelkeltő módon tették, amivel arra inspirálták az összes érdeklődőt, hogy valósítsák meg leendő vállalkozói álmaikat. Beszélgettünk velük a start-up piac örömeiről, nehézségeiről, és megkérdeztük őket arról is, hogyan kell egy vállalkozást irányítani, marketingelni.

Pocsaji Csilla, a Tebe csomagolásmentes bolt megálmodója és alapítója. A vállalkozásának indulása óta nagy népszerűségnek örvend, és a “Cápák Között” című műsorban még Tomán Szabinát is sikerült meggyőznie vállalkozása sikerességéről, aki most mint befektető van jelen a cégnél. Csilla mindig is nagy hangsúlyt fektetett a környezettudatosságra, így hát örömmel veszi tudomásul, hogy munkássága rengeteg embert inspirál. Már gyermekként nagyon határozott volt, és hamar rájött arra is, hogy ő nem alkalmazottnak való. Vállalkozását Békéscsabán indította, azonban az kinőtte magát, és már azt is elmondhatja magáról, hogy egy franchise tulajdonosa. A Digitálisan Tettrekész díjas vállalkozónő egy sokak számára még ismeretlen hirdetési terepen, a TikTok-on rendkívül aktív, így arról is hallhattunk tőle, hogy ő ezt milyen eszközökkel menedzselni.

Cserta Szandra, vállalkozó, otthonszervezési tanácsadó, a Rendezvénytér Kívül Belül Boldogság és a #nemluxustaska alapítója. A családi hátteréből adódóan aligha vihette volna az élet más pályára, mint a vállalkozói lét. Már fiatal korától kezdve folyamatosan fejleszti magát, és egyre több és több területen próbálja ki magát. Több diploma és sokéves szakmai tapasztalat után pedig elindította saját vállalkozását, a Kívül Belül Boldogságot. Otthonszervezési tanácsadás mellett már kezdő kisvállalkozásoknak is segítséget nyújt. Szandra teljes mértékben business-orientált, azonban nemcsak a vállalkozásokat viseli szívén, hanem a rászorulókat is, hiszen ő az egyik alapítója a #nemluxustaska-nak. Továbbá Csillához hasonlóan ő is igen aktív a különböző közösségi média platformokon, sőt még blogot is vezet.

Előadásuk biztosan nagy nyomot hagyott a rendezvényen résztvevőkben, ugyanis két előadónk nemcsak sikeres vállalkozó, hanem öniróniával és tenni akarással megáldott, már-már fáradhatatlannak tűnő anyuka is egyben. Sok tekintetben különböznek egymástól, azonban ez nem akadályozza meg őket abban, hogy jó barátnők legyenek, és elképesztő dinamikával osszák meg velünk tapasztalataikat. Szó volt többek között a szakma pozitívumairól és annak kihívásairól, amikkel nap, mint nap szembesülnek (pl. COVID vírus, beázás). Megosztották velünk, hogy mik azok a tulajdonságok és egyéb alapvető aspektusok, amik nélkülözhetetlenek a szakmában, mint például a kitartás és a pofontűrés. Amikor pedig a sikerről kérdeztük őket, a célok elérése és az emberek visszajelzése legalább akkora jelentőséget kaptak, mint a számok. Mindeközben pedig rengeteg tanáccsal látták el a jelenlévőket többek között arról, hogy hogyan is kell egy vállalkozást a megálmodástól a megvalósításig vinni.

Az esemény végeztével az egyik jelenlévő így nyilatkozott: „Engem már a kezdetektől fogva érdekelt ez az előadás. Ráadásul egyik előadóját, Csillát már korábbról a „Cápák között” című TV műsorból ismertem, úgyhogy azonnal felcsillant a szemem. Eszméletlenül jó volt őket hallgatni! A kisugárzásuk és a személyiségük már az elején elragadott! Két különböző személyiség, de szerintem nagyon jó kombót alkotnak. Nagyon őszintén, lelkesen és poénok hadával meséltek el mindent, amit egy vállalkozásról, annak kezdeti fázisairól, kihívásairól és fenntartásáról tudni kell. Szerintem eszméletlenül becsületre méltó az, ahogyan idáig eljutottak. Rég volt már, hogy egy előadásról ennyi gondolattal távoztam volna, és ilyen motivált lettem volna. Érdemes volt eljönni és olyan embereket megismerni, akivé egyszer én is válni szeretnék.”

Köszönjük az előadóknak és a szervezőknek a színvonalas eseményt!

Puskás Andrea