Október 22-én tartottuk a félév középső, teltházas előadását, ahol Tóth Máté, Tibi atya egyik alkotója és a Humbák Művek Kft. ügyvezetője volt a meghívott vendégünk. Az izgalmas előadáson, melyet Sztán Péter – volt BBC-s Sales koordinátor – moderált, szó esett többek között arról is, hogyan lett egy közösségimédia-oldalból országszerte ismert brand, milyen nehézségekkel kell szembenéznie a vállalatnak, illetve mélyebb ismereteket szerezhettünk marketingtevékenységükről is. Mindemellett a márkaépítés rejtelmeibe is elkalauzolt minket Tóth Máté, válaszait pedig a már közösségi oldalakon is megszokott szarkasztikus humorával tette még szórakoztatóbbá.

Tibi atya története

Tibi atyát három egyetemista, kollégista srác hozta létre 2012-ben, ami már szinte köztudott tény, az viszont már lehet kevésbé közismert, hogy miért. Mátéék 2008 és 2012 között már működtettek egy blogot Exszakasz néven, ami a mai tartalmakhoz hasonlókat közölt, de még szókimondóbb stílusban – emiatt jött létre Tibi atya személye, mint aki a jövőben ennek korlátozására „átveszi az irányítást”. Ezen apropóból 2012-ben létrehozták Facebook oldalukat, ami az 1,3 millió követőjével a magyar Facebook egyik legnagyobb sikertörténete. Míg az Exszakasz 2 év alatt hozott 20.000 követőt, addig Tibi atya 1 hét alatt érte el ezt a számot, köszönhetően annak, hogy jól használták ki a Facebook adta újdonság varázsát, valamint organikus fejlődése során napi négy-öt poszttal tartották fenn az érdeklődést, és szórakoztatták közönségüket. Máté elmondása szerint sikerük titka, hogy  a hofis – bödőcsös, vidéki vonalat képviselték/képviselik, amivel országszerte sokan tudnak azonosulni.

Online térből az offline világba

Az előadás során arról is faggattuk Mátét, hogy hogyan tudtak átlépni a közösségimédia- oldalból országszerte ismert branddé. Mi a titok?

Titok nincs, ugyanakkor az elkötelezettség, kreativitás és jó  időzítés elengedhetetlenek. Fantáziát láttak Tibi atya személyében, és kocsmát is szerettek volna nyitni, ahol elérhető áron minőségi borokat fogyaszthatnak az egyetemisták, így létrehozták a Humbák Művek Kft.-t. Arra a kérdésre, hogy mennyire tervezik franchise-zá alakítani a jövőben a Humbák Művek Kft.-t mindenképp igen a válasz, viszont csak olyan üzleti partnerekkel, akik 100%-ban Tibi atya értékrendjét fogják képviselni – korábban a Fröccskocsmával kerültek összetűzésbe, eltérő üzletpolitikájuk miatt, s ahogy Máté is kifejtette, az önazonosság nagyon fontos ebben az iparban.

Mátéék nemcsak vállalatot alapítottak, de saját terméket – dobozos fröccsöt –  is a piacra dobtak 2019 áprilisában, ami nagy sikert aratott a fogyasztók körében: augusztusban már az egymilliomodik dobozt adták el. A termék csomagolásakor odafigyeltek a környezettudatosságra és a praktikusságra is. Az innovációs folyamat itt nem áll meg, a közeljövőben egy új termékkategóriát, a borkoktélt tervezik kipróbálni, ami a „Dícsértesshake” nevet fogja viselni.

A kocsmák és új italok mellett 2018-ban megálmodták és megvalósították a Humbákfölde Fesztivált Tiszafüreden, ami nem kevesebb mint 12 000 látogatót vonzott be, és rendkívül pozitív visszhangja volt. Mára már ez a fesztivál akkorára nőtt, hogy idén helyhiány miatt nem is rendezték meg, de 2020 nyarára egy nagyobb helyszínen tervezik  a visszatérést.

Reklámtevékenységek és marketingkommunikációs kihívások

Tibi atya oldalai (Facebook, Instagram) inkább organikusan terjedtek, ezért fizetett hirdetést nem is alkalmaztak népszerűsítésükre. Manapság ezek a felületek saját reklámmal szolgálnak nekik, ezért is igyekeznek egyre nagyobb hangsúlyt fordítani az Instagramra, mivel célcsoportjuk is ezt az oldalt használja többet, jelenleg ez a legnépszerűbb hirdetési felületük. További reklámozási formájuk, hogy jelen vannak különböző fesztiválokon (EFOTT, BME napok), ahol magát a Humbák Művek Kft.-t képviselik.

Marketingkommunikációs kihívásként leginkább az egyedi, értékes, kreatív tartalom létrehozását említette többször is Máté. Meglátása szerint a piac telített, és nehéz olyan tartalmat létrehozni, hogy ne tűnj követőnek, hanem Te legyél az úttörő, az egyedi. Mindezek mellett viszont kijelenthető, hogy mára már a Facebookon is nehéz lenne fizetett reklám nélkül érvényesülni a sok hasonló oldal között.

Máté és az Instagram: @igazsagottothmatenak

“Az @igazsagottothmatenak saját kis spin-off brand” – mondja Tóth Máté. Ezen az oldalon már nem csak “trollkodásainak” akar hangot adni, több posztja is komolyabb hangvételű, illetve személyesebb. Szeretné kihasználni azt, hogy sokan figyelnek és adnak véleményére, ezért a mémek mellett mélyebb témákat is fel szeretne vetni a fiatalok számára . Ennek érdekében létrehozta Youtube-csatornáját is, hogy saját gondolatait közvetítse követőtábora és az érdeklődők felé. Elutasítja azonban azt, ha valaki youtubernek vagy vloggernek titulálja – számára ez csak egy újabb platform, ahol hangot adhat véleményének.

Az előadás végén az egyik hallgató kérdésére reflektálva, hogy mit csinálna, ha nem lenne Tibi atya, azt válaszolta, hogy nem szeret a múlton rágódni, és szerinte senkinek sem kellene a „Mi lett volna, ha…?” gondolatokkal kínoznia magát.

 

Cikk: Pazonyi Zsuzsa

Fotók: Kedl Olivér