Szeptember 18-án tartottuk a félév nyitóelőadását, melynek témája a fiatalok közt méltán népszerű A38 koncerthajó és kulturális központ volt. Előadóink között Bognár Attilát, a Hajó vezetőjét, illetve digitális marketing vezetőjét, Berta Zsuzsit köszönthettük.

Az előadást Bognár Attila, a Hajó tulajdonosa nyitotta meg az A38 történetével. Attila már egyetemista korától részt vett a budapesti klubélet szervezésében. A rendszerváltás után a kereskedelmet és kiadói ágat választotta. Társaival kortárs könyveket, valamint több, mint 150 lemezt adtak ki.

Az ezredforduló után a francia kormány lehetőséget biztosított számukra, hogy Párizsban, a Batofar nevű hajón a budapesti kultúrát képviseltessék. A Szajnán lehorgonyzott hajó mérete az A38-nak a felét sem éri el, viszont már a kilencvenes évektől Párizs legjelentősebb szórakozóhelyei között tudhatta magát. Attila korábban is szeretett volna valami önállót létrehozni, a Batofar sikeressége pedig megadta az utolsó löketet ehhez. Hajóépítő mérnököt keresett, akivel egy hajógyárban rátaláltak az Artemovszk típus 38-as számú hajójára. Rengeteg tervezés és átalakítás után 2003. április 30-án megnyitott az A38 koncerthajó és kulturális központ. Az ezt megelőző átalakítási munkálatokba is betekintést kaphattunk egy rövid videón keresztül, de Attila is hozzátette, nem véletlen, hogy nem nyílt azóta az A38-hoz hasonló szórakozóhely. Rengeteg engedély szükséges hozzá, amik közül számos nagyon speciális. Sokkal drágább a vízen üzemeltetni, ráadásul 2 állandó matróz, egy gépüzemvezető és egy hajóskapitány is szükséges a fedélzetre.

Szó esett a Sziget fesztiválról is, ahol a legnagyobb fedett koncerthelyszín az A38 után kapta a nevét, ami hatalmas lehetőség számukra az imázsépítésben. A 18 ezer fős sátor költségvetése a nagyszínpadéval arányos, amiért a Sziget felel, viszont a Hajó programszervező kollégái álmodják meg és állítják össze a koncerteket.

 

A sikersztori után Berta Zsuzsi, az A38 digitális marketing vezetője avatott be minket kulisszatitkokba. A Hajón az év 365 napján 800 program valósul meg, 80 000 eladott jeggyel és félmillió látogatóval. 2019-ben már a teljes jegyértékesítés 80%-ának köze van a közösségi médiához, így ez hatalmas szerepet játszik a marketing alakításában. Továbbá, a Petőfi TV-vel való folyamatos együttműködésüknek köszönhetően a tévénézők is részesei lehetnek a koncertélményeknek.

Az A38 mint szervezet esetében kiemelte a hatékonyságot, alkalmazkodóképességet, a piacra való gyors reagálást, illetve szó volt az új, sokkal korszerűbb és piacképes arculatról is, melyet Tóth Andrej grafikus készített.

Az előadás végén a hallgatóság kérdéseire is választ kaphattunk. Az április 30-i nyitó dátum nem szimbolikus, csak a sokadik határidő csúszás eredménye. Bognár Attilának nincs kedvenc koncertje és nem is a Hajón szórakozik, mert elmondása szerint, ha az ő zenei ízlésének megfelelő előadást szerveznének, egyedül állna a koncertteremben. És hogy mit csinálnának másképpen, ha elölről kezdhetnék? Mindent és semmit, de biztosan nem vágnának bele egy ekkora projektbe ilyen naivan.

Cikk: Holicska Janka

Fotók: Mihályfi Gergely