2016 szeptember 14-én az MKT Corvinusnak és a Budapest Business Clubnak köszönhetően hallgatók százai idézhették fel nyári olimpiai élményeiket a „Rio a mi szemünkkel – mi van az érem mögött?” című, a két diákszervezet által közösen rendezett előadáson. Meghívott vendégeink Lőrincz Viktor, olimpiai 5. helyezett birkózó és Imre Géza, olimpiai 2. és 3. helyezett vívó voltak, akik felé Léderer Ákos, sportkommentátor intézett saját, majd később a jelenlévők által fogalmazott kérdéseket.

A rendezvény fő támogatója a BiotechUSA volt, így az érdeklődők nem csak felejthetetlen élményekkel, hanem BiotechUSA-s termékekkel is gazdagodtak. Az eseményt Facebookon is megosztók között pedig értékes BiotechUSA-s shakert és mintatermékeket, valamint a Budapest Business Club által felajánlott kulacsokat sorsoltunk ki.

Vendégeink a _mg_0082közönségtalálkozó során nem csak a méltán híres tehetségükről, de humorukról is tanúbizonyságot tettek. Meséltek az első benyomásokról, amik a várost és az olimpiai falut illetően érték őket. Hihetetlen hangulatról, pezsgésről, rengeteg programról és látnivalóról számoltak be, de ezek mellett több probléma is felmerült a szállással és az ellátással kapcsolatban. Ahogy hallhattuk nyáron a többi sportolótól is, a szobák kicsik és szűkösek voltak, a víz egyáltalán nem, vagy nem a megfelelő helyről folyt…

Azonban mind ezek együtt sem bizonyultak elégnek ahhoz, hogy megállítsák bajnokainkat a döntőig vezető úton. Illetve a negyeddöntőben Lőrincz Viktornak sajnos nem a körülmények, hanem nagy meglepetésre Denis Kudla, német birkózó állta útját. Azon, hogy ebben mekkora szerepe volt magának a versenyzőnek és mekkora a bíróknak, vitatkozhatnánk. Na persze nem egymás között, mi nagyon is jól láttuk, mi történt. Erről kérdeztük Viktort is.

Csalódottság, felháborodottság, értetlenség. Ezek az érzelmek kavarognak benne még most is, bár az ominózus mérkőzés felvételeit még nem nézte vissza. Lehet, nem is fogja, hiszem emlékszik mindenre. „Megjártam már egy-két EB-t, VB-t, de ilyet még nem láttam. Én csináltam akcióból pontot, amit a végén egy intéssel visszaadnak az ellenfélnek! A német, akitől kikaptam a bronzért – ez talán nem annyira ismert-, előzőleg is végig intésekkel győzött, nem ért el akciópontot. Szomorú, hogy így oda lehet érni az olimpiai dobogóra.” – fogalmazott a _mg_0150birkózó.

Viktor szerint túl sok a szabály a birkózó sportban, a bírók túl nagy szerepet kapnak egy-egy mérkőzés alakulásában. „Lehetne sokkal egyszerűbb is. Sokszor már mi sem értjük, mi történik a szőnyegen, nem hogy a laikusok. Alkalmazom a szabályokat, mégis megintenek, ez így nem jó! Várok egy olyan szabályrendszert, ahol, ha akciópontot érek el, azt ne lehessen intéssel elvenni.”

Persze nem az övé volt az egyetlen magyar dráma a 2016-os olimpián. A döntőben Imre Géza a bravúros 14:10-es vezetés után végül mégis elvesztette az asszót a dél-koreai Pak Szang Jung ellen és így a dobogónak csak a második fokára állhatott fel.

„Öntsünk tiszta vizet a pohárba!” – kezdte Géza. „13:9-nél azért kezdett eldőlni az asszó. Én így gondolom, de szerintem az ellenfelem is. Akkor a koreai srác hirtelen stílust váltott, elkezdett a pengémre menni, és akkora tust adtam neki, hogy megelégedtem magammal, hogy majd még egy ilyet adok. Na onnantól kezdve egy tust sem adtam, az ellenfél pedig marhára felgyorsult. De végig tiszta fejjel vívtam, ez most így alakult.”

„Mi maradt meg benned a riói  olimpiából?” – Léderer Ákos kérdésére Géza így válaszolt: „Vegyes érzelmeim vannak. Kicsit olyan szemmel is néztem, hogy mi lenne, ha mi rendeznénk. Ilyet szerintem mi is tudunk csinálni, ennél jobbat is. A szállással voltak problémáink, és ha a falut részleteiben nézzük, azzal is. Összességében azért szép volt.”

És hogy milyen terveik vannak a jövőre vonatkozóan? Lőrincz Viktor edz, készül a tokiói olimpiára, meg persze a következő 4 év többi versenyére. Ha pedig szabad ideje engedi, horgászni jár. Elmondása szerint, ha nem birkózó lenne, biztosan ezzel fog_mg_0038lalkozna.

Imre Géza esetében ez a kérdés talán még érdekesebb, hiszem míg Viktornak ez volt élete első olimpiája, addig Géza már 1996-ban, Atlantában is ott volt. Annyi biztos, mindenképpen a sportban szeretne maradni, éppen ezért egy ideje már edzősködik is. Most pihen egy kicsit, aztán majd meglátja: ha szükség van rá, akkor jön és segíti a magyar vívó csapatot a kvalifikációban, ha nem, az sem baj, akkor a háttérbe húzódik és az utánpótlás-neveléssel tölti idejét.