A Budapest Business Club által rendezett előadáson 500 ember zsúfolódott össze szerda este a Közgázon, ahol Kasza Tibi, közösségi kommunikátor, humoros, helyenként ironikus útmutatást adott ahhoz, hogyan használjuk a közösségi platformokat úgy, hogy az ténylegesen tükrözze azokat a norma- és értékrendszereket, amiket képviselünk, hogyan termeljünk profitot like-okból és kattintásokból.

Hogyan termeljünk profitot like-okból és kattintásokból?

Az egykor sikeres énekes, most online marketing guru szerint csak úgy tudsz sikeres lenni a Facebookon, mint bármilyen más munkában. Rengeteg munkával és szakadatlan tanulással. Saját bevallása szerint a telefonja már szinte hozzá nőtt a kezéhez, napi 10-12 órát tölt az oldala managelésével. Meglepő módon csak telefonos applikáción keresztül szerkeszti az oldalát, külön kiemelte, hogy véleménye szerint az iPhone tökéletes eszköz arra, hogy mindig friss és izgalmas tartalmakat postoljon.

Aki részt vett a Budapest Business Club előadásán az egy komplett üzleti modell alapjait halhatta Tibor előadásában. A közösségi hálót egy modellként definiálta, amin keresztül reflektálhatunk önmagunkra, képességeinkre, gyakorlati oldalról vizsgálhatjuk, hogy mennyire tudunk hatékonyan kommunikálni az emberekkel, hogyan tudunk minél több emberhez egyidejűleg eljutni, illetve, hogy képesek vagyunk-e olyan profilt, koncepciót kialakítani, ami egy hatalmas befogadói bázist eredményez.

„a Facebook, ami egy öncélú mániaként indult, jelenleg egy óriási tartalomszolgáltatóként működik, ami képes versenyre kelni a legtöbb tévécsatorna nézettségével”

kasza2A széles spektrumú elérés miatt folyamatos kontroll alá kell helyezni a megosztandó tartalmakat, mérlegelni kell, egy-egy post hatását az olvasókra és azonnal reagálni kell a változásokra. Arra a közönség kérdésre, hogy mihez kezd az ellenséges felhasználókkal azt válaszolta, hogy a közszereplés felelősség, és számolni kell azzal, hogy a követők nem mind hűségesek, érzelmeik állandóan változnak, ezért célszerű felépíteni egy olyan emocionális falat, ami képes kizárni a negatív kritikákat, leminősítő megjegyzéseket. Szerinte nincs olyan, hogy valaki tartós előnyt szerez a közösségi médiában: „volt olyan, hogy az első Kasza Taxi után gratulált valaki és az egekig magasztalt jövő héten pedig kárörömmel nevetett rajtam, hogy Sebestyén Balázsnak is megjelent egy hasonló tematikájú videója”.

Stratégiájának kulcsmozzanatai közé tartozik többek között a priorizálás (mérlegelés a szórakoztató és jövedelemszerző posztok között, és azok megfelelő arányának beállítása), és az innováció (állandó önképzés, fejlődés, az újdonságok követése, azonnali és tudatos reakció az aktuális hírekre). Kiemelte az átlátható oldal fontosságát, ami lehetővé teszi, hogy a követők gyorsan és egyszerűen böngészhessenek a logikusan elrendezett elemek között.

„pénzkeresés titka nem elsődlegesen a kritikus követői tömeg megszerzése, hanem az olvasókból kiváltott interakciók száma”

Tibi öndefiníciója és szakmai szerepe egybevág egymással; őszintén, magabiztosan áll követői elé, amivel közel 800 000 ember szimpátiáját nyerte el alig 4 év alatt. A Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói előzetesen talán nem ezt várták, de az egykori énekes nem csak szórakoztató, de rendkívül szakmai és informatív előadást tartott egy üstökösként feltörekvő médiumról. Kasza Tibi hatalmas jövőt jósol a Facebooknak, mint tartalomszolgáltatónak, szerinte 1-2 éven belül több ember fog a közösségi médián futó műsorokat és oldalakat nézni, mint a hagyományos televíziós csatornákon.

A hallgatóság az előadásra 8,1/10 pontot adott Kasza Tibinek.