Corvinus Business Festival – Magyarország első tematikus fesztiválja

2016. április 18-19-én megrendezésre került a tavasz legnagyobb egyetemi fesztiválja, a Corvinus Business Festival a Colibri társszervezésével.
2 napon keresztül, 4 különböző helyszínen több mint 800 ember találhatta meg a saját érdeklődésének megfelelő programot business, technológia, művészetek és gasztronómia témákban.
Íme, egy kis betekintés az egyes előadásokba.

Egy világot meghódító marketing
A kerekasztal két résztvevője Zólyomi Zsuzsanna, a British American Tobacco és Bencsik Győző, az Unilever Marketing vezetői voltak. Tőlük számos hasznos dolgot megtudhattunk a külföldi piacok sajátosságairól. A külföldi munkavállalás számos kihívással jár, mivel minden ország eltérő kultúrával és szokásokkal rendelkezik. Eltérőek ugyanígy az emberek és az ízlésük is, ezért jelent kihívást az fogyasztók igényeinek kielégítése a marketing terén.

A jövő intelligens technológiái

Dr. Duma László a jövőkutatásról, a jövő technológiáiról tartott beszámolót. Ismertette, hogy a jövőt nem egyedül a technológiai guruk alakítják, hanem azok, akik az igényeket meghatározzák. Szerinte a legjobb megoldás, ha megtalálják azokat a releváns csoportokat, akik értelmezni tudják az adott technológiát, hiszen például a drónok is léteznek elég régóta, mégis most ismerték fel benne az üzleti lehetőséget. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a technológia rabjává váltunk, mindenki az okostelefonját bámulja társaságban, ahelyett, hogy kommunikálnának, de szerinte egy idő után az emberek rájönnek ennek a dolognak az abnormális voltára. Ezen kívül úgy véli, hogy a legnagyobb veszélyt jelenleg az jelenti, hogy a jövőben valószínűleg túlkapások lesznek a technológiát illetően. Beszélt még arról, hogy az intelligens otthonokra az elkövetkezendő 5-10 éven belül nem igazán lesz igény, és ismertette a Tesla jelenlegi helyzetét is: annak ellenére, hogy megvalósítása technológiai szempontból nem biztos, már rengeteg megvásárlásra került sor.

Csúcséttermek terítéken- Kinyílik a Michelin kalauz

A gasztronómiába Haris Eszter, a Tantitól és Bíró Lajos, a Bock Bistro konyhafőnöke és séfje vezetett be minket, akiket Harmath Csaba, gasztronómiai-és borszakértő kérdezte a csúcséttermekről.
Mindannyian azt vallják, hogy egy szakácsnak a konyhában kell dolgoznia, mert e nélkül túlságosan „média-szakáccsá” válik, kiesik a ritmusból, ahova utána nem tud visszarázódni. Azonban ezek azok a szakácsok, akiknek a műsorai hozzájárultak ahhoz, hogy egyre jobban kezd elterjedni a „jót és jól evés”, az éterembe járás.
Európában megfigyelhető egy tendencia, miszerint Michelin csillagos szakácsok bisztrókat nyitnak, ahol ugyanaz a séf dolgozik, ugyanazzal a technológiával, de megfizethetőbb áron. Ennek oka, hogy rájöttek, kizárólag a legfelső osztályból nem tudnak megélni. Ezen kívül meg kell fogni a fiatalokat is, hiszen ők fognak később a bisztrókba, majd a csúcskategóriás éttermekbe járni: figyelni kell a tendenciákat, figyelni kell az igényeikre (pl.streetfood), egy szóval ki kell termelni a jövő fogyasztóit.

Nők az üzleti életben

Jakupcsek Gabriellával, egy ambíciózus nővel, aki egyben műsorvezető, újságíró, feleség és családanya is, egy színvonalas beszélgetésben lehetett részünk. A híres műsorvezető szemléltette, miként nyertek teret a kereskedelmi tévék és hogyan jutottak egyre nagyobb szerephez. Ezen kívül bemutatta, hogyan tud helytállni családanyaként és a karrierjében egyaránt: minden egyes napját előre és pontosan meg kell terveznie.

Google: Future lifestyle with tech

A technológia sosem alszik. Ezekkel a szavakkal kezdte előadását Boncsér Henrietta, a Google üzletfejlesztési igazgatója, akitől a technológia változásáról és a jövőben rejlő technológiai lehetőségekről hallhattunk bővebben.
7400 technológiai szabadalom születik naponta, folyamatosan újabb és újabb fejlesztések jelennek meg az alkalmazásokra, ami elképzelhetetlenül gyors műszaki fejlődést eredményez. Ezt a fejlődést azonban a világ népességének kevesebb, mint fele tapasztalhatja meg, hiszen a teljes lakosság 60%-a nem is rendelkezik internet lefedettséggel. Éppen ezért a Google egyik fő céljaként tűzte ki ennek javítását, a folyamatos fejlesztést, innovációt. A Loon projekt, a Google fiber, a Google glass, az egészségügy „okossá“ tétele, a Wii habilitation fejlesztése mind azt a célt szolgálják, hogy megkönnyítsék az emberek mindennapi életét.

BÉT előadás

Bozsik Balázs, marketing igazgató tartott előadást a Budapesti Értéktőzsde alapításáról. Elmondta, hogy a BÉT a versenyszellemű ’76-os generációnak köszönheti sikerességét, akik meglátták a potenciált a magyar tőzsdében. Szó esett még arról, hogy hogyan reagáltak a gazdasági világválságokra és mindezeket személyes történeteivel támasztotta alá.

Mindent a Forbesról

Galambos Márton, a Forbes főszerkesztője az újság indulásáról, a kezdetekről, a szerkesztési folyamatokról és a megírt sikerszotrikról beszélt.
3 évvel ezelőtt, 2013 novemberében a Wizz Air sztorival jelent meg az első példány Magyarországon, azóta pedig folyamatosan újabb és újabb sikerekről tudnak beszámolni. A lap fő üzenete, hogy olyan emberekről, cégekről írnak, akik kitartásuknak, szorgalmuknak köszönhetik az üzleti sikert. És hogy mi alapján választják ki a következő szám tartalmát? Arról írnak, ami érdekli az újságírókat, ugyanis abból lesz a jó cikk, amin szeretnek dolgozni.

Kézműves sörök: Kis üzem – nagy siker

A Rizmajer Sörfőzde tulajdonosa, Rizmajer József mesélt az érdeklődőknek arról, hogyan fogott bele a sörfőzésbe, mi jellemezte a 90-es években a sörpiacot és hogyan tudott mindezekhez alkalmazkodni.
Fontosnak találják a folyamatos innovációt és nagy örömmel látják, hogy egyre több a képzett sörfőző.
Termékpalettájukba is engedtek egy kis bepillantást, amit végül kóstoló követett.

Employer Branding – Munkáltatói arculatépítés

Meghívott vendégeink között köszönthettük Veres Ritát, az Aon Hewitt cégvezetőjét, Zvezdovics Anitát, a Tata Consultancy Services Academic Relations & Employer branding vezetőjét, Sziget Ágnest, a TELEKOM HR kompetencia specialistáját és Barathi Tamást, a Colibri HR Solutions alapító cégvezetőjét, akiknek – bár ma már az employer branding szakértőinek számítanak – tanulmányaik, pályájuk kezdetén még koránt sem volt egyértelmű, hogy ezen a területen fognak dolgozni.
Az employer brandinget, mint a HR és a marketing házasságát azonosították, aminek el kell adnia magát a fogyasztók, azaz ebben az esetben a jelenlegi és jövőbeli munkavállalók számára. Rendkívül összetett, nehezen megfogható szakterület ez, ugyanis a vállalat részéről nagy önismeretet igényel, hitelesnek kell lennie, releváns tartalmakat kell előállítania.
A legnehezebb feladatként az online megjelenés megtervezését nevezték meg, ugyanis a potenciális jelöltek nem a technikai értékek vagy a presztízs miatt döntenek egy adott vállalat mellett, hanem olyan tartalmat keresnek, amihez érzelmileg tudnak kötődni. Nem adatokra, tényekre emlékeznek, hanem az érzelmekre, amit kiváltott belőlük.

Kávé, és ami mögötte van

A Costa Coffee-tól Gótzy Miklós, valamint a Steezy Café-tól Csengeri Richárd látogatott el a Napközibe. Mindkét kávézó ügyvezető igazgatója beszámolt a kávézók tulajdonságairól. A Costa Caffee fókuszcsoportos, fogyasztói kutatás alapján azt szűrte le, hogy a magyarok kávé kultúrához való hozzáállása egyelőre kezdetleges, de kibontakozó félben van. Ugyanakkor a Steezy Café arról számolt be, hogy az emberek nem keresik annyira a fair trade kávékat, a nyugati országokban már sokkal tudatosabban választanak kávét, kávézót az emberek. Viszont a fogyasztóknak nagyon tetszik a Steezy Café pohárgyűrűs megoldása, hiszen elültetve azt, zsázsát tudunk termeszteni otthon. Megtudhattuk, hogy mindkét kávézónál a legjobban fogyó kávék közé tartoznak a Cappuchino, Latte, Espresso, Cortado, Flat White, illetve azt is, hogy az időjárás szempontjából az emberek az átmeneti időszakokban tudnak a legbizonytalanabbul választani a kávék közül.
Hogyan változtatják meg életünket a felhő alapú szolgáltatások?
A kerekasztal beszélgetésben részt vett az Ericsson munkatársa, Dr. Császár András Research Manager, valamint Dudits Ádám, az SAP Regionális Egyetemi kapcsolatok vezetője.
A beszélgetés során egyetértettek abban, hogy a felhő alapú technológiák megváltoztatják az életünket. A kérdés csak az, hogy milyen irányba. Hiszen nagyon sok pozitívum szól mellette. Ki ne szeretne úgy felébredni, hogy az ébresztő óra megszólalásával együtt rögtön lefő a kávé vagy egy hideg téli napon mielőtt beszállnánk az autóba már kellemes meleg várja az utasokat. Azonban a felhő alapú szolgáltatások nagyon sok veszélyt rejtenek magukban, hiszen a felhő legfontosabb feladata az információtárolás. Azonban ezekhez az adatokhoz való hozzáférést nem tudják teljes biztonsággal kontrolálni és az esetleges kiszivárgások beláthatatlan következményekhez vezethetnek.
London Stone Music Pub
A pub vezetői beszélgetésük során feltárták nekünk a sör történetét egészen a prohibíció idejétől napjainkig. Beszámoltak arról, hogy a magyar kézműves söröknek nem kell erőlködniük ahhoz, hogy betörjenek kis- és nagykereskedésekbe, mert azok önként keresik őket. Szó esett még arról is, hogy miért érdemesebb kézműves sört inni nagyüzemi sör helyett, amire a válasz igen egyszerű: a másnap sokkal egyszerűbb lesz, hiszen nem fáj a fejünk.
Milliárdok és szakértőik
Ezen az előadáson Konkoly Miklós, a Budapest Alapkezelő vezérigazgatójától és Bálint Attila – Friedrich Wilhelm Raiffeisen Private Banking ügyvezető igazgatójától tudhattuk meg, hogy mit is csinál egy privát bankár és hogyan lehetünk ebben a szakmában sikeresek. Kifejtették, hogy ehhez elengedhetetlen a kölcsönös bizalom az ügyfél és a bankár között, és az, hogy tudjunk érthetően beszélni, a nehéz pénzügyi témákat hétköznapi nyelvre lefordítani. Itt vannak érzelmek, az ügyfél nem csak egy banki tanácsadást kap a pénzéért, hanem kényelmi, kiegészítő szolgáltatásokat is. Az beszélgetést személyes történeteik és tapasztalataik tették felejthetetlenné.
Netflix
Bolcsó Dániel, az index.hu újságírója mesélt a Magyarországon új jelenségnek számító Netflixről, és annak részletes történetét is megismerhették az érdeklődők. Elmondása és a közönség egybehangzó véleménye alapján a legnagyobb baj az oldallal itt Magyarországon az, hogy viszonylag sokba kerül és kevés a feliratos/szinkronizált tartalom. A tervek szerint az év végéig azonban hazánkban is megháromszorozódik a tartalom, valamint már dolgoznak a lokalizáción is.
Takács Ákos – A Pilvaker sztori
Takács Ákos, a Red Bull magyarországi marketing menedzserének előadása zárta a 2016-os Corvinus Business Festivalt, aki többek között beszélt a márkáról, a Red Bull 4P modelljéről és a Red Bull Pilvaker ötletéről és megvalósításáról.
A marketing csapattal legfőbb feladatuknak tekintik, hogy egy olyan kapcsolatot alakítsanak ki a márka és a fogyasztók között, amelynek segítségével azt végérvényesen a szívünkbe zárhatjuk.
A Pilvaker, mint ötlet felmerülésekor is az volt az elsődleges szempont, hogy valami egyedit, egyedülállót hozzanak létre. Ezzel magyarázható az is, hogy a kulturális és zenei marketing eszközeihez nyúltak: mert érzelmeket vált ki az emberekből és egy kicsit mindenki magáénak érezheti.

Szervezetünk egy sikeres és rangos üzleti fesztivált tudhat maga mögött. Minden energiánkkal azon vagyunk, hogy a következő években is hasonlóan színvonalas fesztiválokkal tudunk hozzájárulni generációnk fejlődéséhez.