A Prezi.com felhőalapú prezentációs szoftver jelenleg a világ egyik legsikeresebb, legdinamikusabban fejlődő start-up vállalkozása. Mi a Prezi.com titka? Ezt árulta el előadásában Árvai Péter, a Prezi.com társalapító-vezérigazgatója március 2-án az MKT Corvinus szervezésében.

Árvai_Péter

fotó: Berecz Valter, 24.hu

Árvai az előadását svéd-magyar származásának ismertetésével kezdte, amit „különleges“ világlátásának egyik fő alapjaként nevezett meg. Svédországban már kisgyermekként azt tanulta, hogy nem csak egy adott ország, hanem az egész világ számára kell fontos és maradandó dolgokat létrehozni. Ezt a mentalitást, mint a siker kulcsát azonosította, és ez volt az egyik fő oka annak is, hogy 2008-ban a Prezit Magyarországról indították el Halácsy Péterrel és Somlai-Fischer Szabolccsal együtt.

Hogy mi a titok? Árvai Péter szerint a kreativitás, amit nem egy velünk született adottságnak tekint, hanem egy tanulható, fejleszthető készségnek, amelynek 3 alappillérét azonosította:

  1. belső motiváció,
  2. sebezhetőség,
  3. alapvetések megkérdőjelezése.
 fotó: Teknős Miklós, nol.hu

fotó: Teknős Miklós, nol.hu

Ezeket összefoglaló néven „creative mindset”-nek nevezte, melynek bemutatásához a Spotify alapítóját, Daniel Eket hozta fel példának.

Ma a Prezi hazai irodájában dolgozók 26 különböző országból származnak. Ez Árvai szerint nem csak saját sikerüket tükrözi, hanem Magyarországnak is kitűnő lehetőséget szolgáltat arra, hogy megmutassa magát a világnak.A kreativitás kulcsszerepet játszik a vállalatok sikerességében is. Így jöhetnek létre hatalmas és értékes dolgok a világ bármely részén. Elmondása szerint erre kedvenc példája Észtország, ahonnan többek között a Skype is elindult. A Skype sikere után az ország már elhitte magáról, hogy képes versenyezni a vezető európai országokkal, csak nem az erőforrások, hanem a kreatív gondolkodás terén. Ezt követően olyan mértékű fejlődésen ment át az ország, hogy a The Economist pár évvel később Európa leginnovatívabb országának nevezte Észtországot.

Előadása zárásaként elárulta legnagyobb álmát is: azt szeretné, hogy a Svédországban születő következő generációs magyaroknak már ne kelljen elmagyarázniuk, hogy honnan is származnak, mert addigra már mindenki ismerni fogja Magyarországot.

Ezt követően a hallgatók tehették fel saját kérdéseiket, amire Árvai készséggel és sokszor rendkívül humorosan válaszolt. Beszélt a vállalat jövőjéről, gyakorlati példán keresztül mutatta be, hogy miben különbözik a Prezi a Microsoft prezentációkészítő programjától és a magyar oktatási rendszerről is esett szó.

Az MKT Corvinus teltházas előadása méltó nyitása volt ennek a félévnek. Ez úton is köszönjük Árvai Péternek, hogy elfogadta meghívásunkat és hasznos ismeretekkel gazdagodhattak az ott lévők.