2015. november 10-12. között valami nagyot robbant. Hangos volt és izgalmas, mindenki felfigyelt rá.

Az MKT Corvinus idén immár 13. alkalommal szervezte meg a már hagyománynak számító rendezvényét, a Budapesti Közgazdasági Napokat.

A konferencia főszervezője, Pusztai Petra a bankszektort szerette volna bemutatni csapatával egy eddig kevésbé ismert, ugyanakkor érdekes szemszögből. A száraz elmélet helyett a gyakorlati, használható tudáson volt a hangsúly. A háromnapos konferencián első kézből hallhattuk a legnagyobb bankok igazgatóit, különböző osztályok vezetőit marketingről, salesről, karrierről. Mi kérdeztünk – ők válaszoltak. Ettől volt különleges.

KARRIER A BANKSZEKTORBAN

BÉKÖN-10Vajon a válság ellenére lehet karriert csinálni a bankszektorban? És ha igen, akkor vajon hogyan is néz ez ki? Ezekre a kérdésekre válaszolva oszlatta el a tévhiteket Gabler Gergely, a Magyar Nemzeti Bank Speciális kompetencia részlegének igazgatója.

Ő maga az élő példa arra, hogy igenis szép karriert lehet befutni mindössze 31 évesen is. Véleménye szerint a bankszektor egyre nagyobb lehetőségeket rejt magában, hiszen a bankok egy hatalmas fellendülés előtt állnak. A válságból kilábalva tevékenységi körük egyre csak bővül, így rengeteg munkát kínál az emberek számára. Azonban ha valaki igazán magasra akar jutni, annak tudatosan kell irányítania karrierjét, és rendelkeznie kell néhány alapvető tulajdonsággal.

BÉKÖN-3Gabler szerint az egyik legfontosabb készség, ami elengedhetetlen a sikerhez, az a nyitottság. Hiszen ebben a gyorsan változó világban mindenre nyitottnak kell lennünk ahhoz, hogy gyorsan tudjunk a változásokhoz alkalmazkodni. Ugyanígy nem szabad elkényelmesedni sem, mivel sokakat ez tart vissza attól, hogy egy igazán szép, felfelé ívelő karriert fussanak be. (Krizsa Ferenc)

 

TECHNOLÓGIA A BANKSZEKTORBAN

A MasterCard kereskedelmi és fejlesztési vezetője, Méth András és az OTP Mobil ügyvezető helyettese, Nyéki Zsolt látogatott el hozzánk. Az előadáson azokról az innovatív megoldásokról és technológiákról esett szó, amelyek a fogyasztó kényelmét hivatottak szolgálni, mint például az érintéses bankkártyás fizetés. Emellett elmondták, hogy a tovább fejlődési lehetőség a mobiltelefonok pénzügyi funkcióiban rejlik, hiszen a világon a mobilpenetráció ma már több mint 100%.

BÉKÖN-11A mobilkészülékek és internetkapcsolat kihasználására az OTP Mobil és a MasterCard egyaránt keres (közös) megoldásokat, melynek végső célja az összes fizetési folyamat lefedése. Az OTP Mobil 9 innovatív fizetési megoldása mellett jelenleg a Simple széleskörű bevezetésén dolgozik, a MasterCard pedig ma már inkább egy brand igyekszik lenni a fizetés terén.

Az előadás végén beszéltek a készpénzhasználat jövőjéről is: a készpénznek hagyományos termék életciklus, komoly előállítási, tárolási és logisztikai költsége van. Az előadók szerint magas arányú elektronizálással ez csökkenthető lenne, de hosszú távon a készpénz eltűnése nem reális. (Horváth Rozália)

 

A SÖTÉT ’90-ES ÉVEK – A SZÜRKEGAZDASÁG 50 ÁRNYALATA

BÉKÖN-6„Más kárán tanul az okos, de mennyi élménytől fosztja meg magát.” – kezdte előadását Pitti Zoltán, a Corvinus egyetem oktatója, az Apeh egykori elnöke, aki egy olyan témát mutatott be, amely csöppet sem követendő példákból áll.

A feketegazdaság fogalma alatt olyan nem regisztrált és nem engedélyezett szervezetek működését értjük, amelyeknek nincsenek adózott tevékenységei, de ha kiderül létezésük, visszamenőleg is kifizettetik velük. A feketegazdaság mellett a rejtett és az informális gazdaság jelenléte is gyengíti a gazdaságot. Az előadó becslése szerint ez a 3 típus együttes nagysága a GDP-n felül (de a GDP arányában) 26-28%-ra tehető. A csalás fő okait a kapzsiság, a tisztességes ajánlatok és a pénzügyi kultúra hiánya jelentik.

Manapság a piacgazdaság kialakulásával nagyon sok a kapcsolt vállalkozás a nyereséget és veszteséget egyaránt számukra a legkedvezőbb módon alakító tulajdonosok miatt. Olyan egyéb csalási módszerek is feltűnnek, mint a privatizációs trükkök – állami vállalkozások elértéktelenítése, veszteségessé tétele, majd felvásárlása, a kárpótlási jegyekkel való trükközés, adócsalások vagy az EU-s pályáztok túlszámlázása. Ezek a részletek természetesen csak tájékoztató jellegűek voltak, nem ötletadás vezérelte előadónkat. Pitti Zoltán megfontolandó tanáccsal zárta előadását: „Ne annyit markolj, amennyit szeretnél, hanem amennyit kézben tudsz tartani.” (Rédei Katinka)

 

MARKETING ÉS BRANDÉPÍTÉS

BÉKÖN-2Marketing és brandépítés témában a mára már fiatalos dizájnt és irányelveket képviselő bank, a K&H kommunikációs referense, Sós Beáta tartott előadást. Kevesen tudják, hogy az elmúlt 10 évben milyen jelentős arculatváltozáson esett át a bank, és mekkora energiákat fektettek be a márka megújításába.

A brandújítás a bank életében a 2003-as Kulcsár brókerbotrány miatt történt, mivel ennek hatására az ügyfelek száma a bizalomvesztés miatt megcsappant. A már régen megszokott sötétkék cirádáslogó ekkor megérett az újításra. Ahogy Sós Beáta az előadás során többször hangsúlyozta, a legjobb reklám az elégedett ügyfél. A K&H is ezt az elvet követni, méghozzá sikeresen. A márkaépítéshez hozzátartozott a teljes arculatváltás, valamint a belső és a külső bevezető kampány, melyek elősegítették nem csak az ügyfelek, hanem a dolgozók felé irányuló kommunikációt is.

A szinte mindenki által ismert „Dönts okosan!”, vagy a „Válaszd, amitől beindulsz!” szlogenek nem csak ösztönzően hatottak a már meglévő ügyfelekre, hanem elősegítették az ügyfélkör bővülését is. Céljuknak tűzték ki az ügyfelek és a bank közti érzelmi kötődés megteremtését, melyre tökéletes példa a 2007-ben indult tanácsadói vonal. 2015-re sikerült elérniük a márkaértékek folyamatos erősödését, a magas imázs értékeket, illetve a magas reklámtesztelési indexet, melyeket egyértelműen sikerként könyvelhetnek el. (Vass Dóra)

 

UZSORA – A LEGSZEGÉNYEBBEKNEK JÁRÓ LEGDRÁGÁBB HITEL

BÉKÖN-7A konferencia következő napján elsőként Tran Dániel, jogász-kriminológus mutatta be előadásán keresztül az uzsora jelenségét és jelentőségét. Megfogalmazása szerint az uzsora fogalma alatt egy olyan értékaránytalan szerződést értünk, amelyben magánszemély kölcsönt ad egy másik személynek ezzel olyan helyzetbe sodorva őt, amelyből nehéz kiszakadni, valamint azt a jelenséget, amivel ezt a helyzetet fenntartják.

Ez a magánszemélyek felé történő eladósodás a gazdaságilag ingatag régiókban, mint Délnyugat- és Északkelet-Magyarország vagy Hajdú-Bihar megyében terjed leginkább. Az egyébként is hátrányos helyzetben lévő, segélyekből vagy közmunkából élő emberek az áldozatok, akik egyébként szűkös családi költségvetésből próbálnak megélni.

Ám egy váratlan esemény, mint egy büntetés, haláleset vagy a gyermek iskoláztatása kibillenti a családi büdzsét az egyensúlyából, és ezt a hirtelen pénzhiányt kívánja betölteni az uzsora jelensége. Az uzsorás adott településen egy kiterjedt kapcsolati tőkével rendelkező személy, 50-200%-os kamatra nyújt pénzügyi segítséget. Hatalmát fizikai, morális erőszakkal tartja fent.

Bűncselekmény vagy szükségszerű az uzsora jelensége? Tran szerint ez egy megválaszolatlan kérdés. Bár az uzsora jelensége egy szegénységet konzerváló erő, ami a nyomorú körülményekből való kitörés lehetőségét szűkíti, egyes közgazdászok szerint szükségszerű, de nem morális kielégítettségű. Sajnos ez az egyetlen megoldás, ami ezeken a településeken a fellépő pénzügyi hiányt kielégíti. (Hires Lilla)

 

SALES ÉS MARKETING

BÉKÖN-8Horváth Enikő, a Gránit bank marketing menedzsere azt mutatta be, hogy a Gránit Bank Zrt.-t 5 éves működése során hogyan nyerte el már több alkalommal „Az év leginnovatívabb bankja” kitüntetést.

A folyamatos innovációnak köszönhetően képesek nyereségesen működni, ami ebben a szektorban ilyen fiatalon komoly eredményt jelent. Bankhálózatuk csupán két fiókból áll, és nem is kívánnak ezen a téren terjeszkedni, hiszen a költségeket úgy képesek alacsonyan tartani, hogy online ügyintézésre sarkallják a célközönséget. Egy 2012-es kutatás alapján már akkor a banki felhasználók 49%-a végezte online a tranzakciókat.

BÉKÖN-5Marketing stratégiájukban tudatosak, ATL helyett BTL kommunikációt használnak, azaz a „hagyományosnak” mondható reklámformák helyett optimalizálható, célcsoportra szabott reklámokkal népszerűsítik magukat (social media, weboldal, youtube). Továbbá támogatói a Kajak-Kenu Szövetségnek, partnerek a Magyar Nemzeti Galériával és a geotargetált SMS-ekkel is próbálkoznak már, ami egy viszonylag új marketing eszköznek mondható. (Tóth Bálint)

 

BEFEKTETÉSI LEHETŐSÉGEK, ALAPKEZELÉS

Karrierről, jelenlegi pénzügyi helyzetekről, befektetési lehetőségekről Konkoly Miklóst, a Budapest Alapkezelő vezérigazgatóját a Forbes újságírója, Ács Gábor kérdezte.

BÉKÖN-4Beszélgetésük először a mai aktuális befektetési lehetőségeket érintette: miért jobb részvénybe fektetni hosszú távon és nem értékpapírba.

Majd Konkoly Miklós cseppet sem egyszerű karrierútját ismerhettük meg, hogyan jutott el a Citi Bank telefonos operátori állásától a Budapest Alapkezelő vezérigazgatói székéig. Elárulta, hogy kitartó és következetes munka mellé szemfülesség is kell, hogy járuljon. Ötleteinket bátran meg kell osztani a felsőbb vezetővel, és két kézzel kell jelentkezni a megüresedett állásokra bármi áron. Konkoly megosztotta velünk, hogy ő számtalan levest evett meg bájcsevegés mellett, mire fiókvezető lehetett a Citibanknál. Majd ki kellett tűnnie a tömegből, alapos és megbízható munkát kellett letennie az asztalra, hogy felkérjék a Budapest Bank Private bankárának. Szerinte, ha van az embernek egy megfelelő ötlete, akkor bár rögös, de egyenes út vezet a vezérigazgatói székig. (Kuthi Boglárka)

 

PRIVATE BANKING

Ács Gábor, három, a privát banki szektorban dolgozó bankárnak, Szabó Sándornak a K&H Private Banking igazgatójának, Horváth Gergelynek az Erste Bank privát bankárának, az Év Junior bankárának és a Budapest Bank Private Banking régióvezetőjének, Tóth Tamásnak tette fel további kérdésit.

BÉKÖN-9A beszélgetés elején felmerült, majd mindhárom vendég megerősítette, hogy egy privát bankár nem csak pénzügyi szakember, hanem az ügyféllel szemben egyfajta pszichológus is. Elmondták, hogy nagyon fontos az ügyfelek lelki világával is foglalkozni, és megnyugtatni őket válsághelyzetben, különben az ügyfél bankárt vagy bankot vált. Ez a munka számukra egyáltalán nem unalmas, hiszen minden ügyfelük más, személyre szabott portfóliókat alakítanak ki nap, mint nap igényeik szerint. Szabó Sándor hozzátette, az ügyfél és a bankár vonzzák egymást, mert a kialakított portfólió a bankárra hasonlít.

Szó esett a befektetők piachoz való hozzáállásáról, valamint arról, hogy a legtöbb privát bankár optimistán tekint a mostani helyzetre, és bizakodva várják a jövőt. A hallgatóság kérésére elárulták azt is, hogy ők, mint tipikusan kockázatkereső bankárok részvényekben tartják a pénzüket, de óvva intették a hallgatóságot ezektől a piacoktól. (Tompa Mátyás)

 

PÉNZÜGYI OKTATÁS

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért felelő ügyvezető igazgatója tartotta a BéKÖN záró előadását. A 2008-as gazdasági világválság magyarországi kilábalásáról és az MNB céljairól esett szó.

BÉKÖN-12Előadása nekünk, egyetemistáknak szólt. Leszögezte, hogy bár ő is a Corvinus egyetem falai között tanult, mégsem minden van ugyanúgy a valóságban, mint ahogyan azt a tankönyvekből megtanuljuk. Ezt jól tükrözi a 2008-as világválság magyarországi helyzetkezelése. Annak ellenére, hogy nagyon sok válság megelőzési elmélet van, ezt a bekövetkező súlyos időszakot mégsem tudták előre jelezni. Virág Barnabás szerint korlátos az a politika, amelyet a hagyományos eszköztárral meg tudnak oldani.

Az előadó beszélt még a GDP-ben betöltött kis- és középvállalkozások szerepéről, valamint a magyar tőzsde jövőjéről is. Elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank felelősségének érzi az új közgazdasági tapasztalatok minél gyorsabb és hatékonyabb átadását a jövő generációja számára, ezért történnek az aktuális ingatlanfelvásárlások és az alapítványtámogatások. (Hires Lilla)

 

Az MKT Corvinus sikeres konferenciát tudhat maga mögött, hiszen rengeteg érdekes gondolattal, szemszöggel találkozhattak rendezvényünk résztvevői. Előadóink is alátámasztják a konferencia által képviselt üzenet fontosságát, hiszen visszajelzéseik szerint ők is pozitív élményekkel gazdagodtak, és örültek, hogy értő közeg fogadta gondolataikat.

A 13. BéKöN azonban nem valósulhatott volna meg a Colibri szakmai segítsége és a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány támogatása nélkül, melyet ezúton is köszönünk nekik.

Találkozunk jövőre!