12. alkalommal került megrendezésre a Budapesti Közgazdasági napok, azaz BéKÖN, az MKT Cotvinus szervezésében. Ez évben a két napos konferencia témája az aktuális nemzetközi konfliktusok és ezek hatása a gazdaságra volt, így első nap az arab tavasz, második nap pedig az ukrán válság állt a fókuszban.

A hivtalos megnyitást követően egyetemünk rektora, Rostoványi Zsolt, tartott rövid összefoglalót az arab tavasz kialakulásának hátteréről és folyamatáról. Az előadás összetetten foglalkozott a politikai, kulturális és gazdasági okokkal és következményekkel, világosság téve a hallgatók számára is, hogy egy igen összetett társadalmi folyamatról van szó. A rektor úr előadását Neszmélyi György professzor folytatta, kimondottan a térség egyik legjelentősebb államának, Egyiptomnak a politikai változásaival az elmúlt időszakban, és ennek hatásával a gazdaságra. Egyre mélyülve a gazdasági vetületébeb az Arab Tavasznak Oláh Flórián, a Hungária Értékpapír Zrt. képviselője, foglalta össze az olajpiacra gyakorolt hatását az elmúlt időszaknak és vetítette előre saját várakozásait. Végül Marosi Antal újságíró számolt be személyes tapasztalatairól Líbiában. Élménybeszámolója sokkoló volt, de komikus és szarkasztikus előadásmódjával élvezetessé tette a végéig kitartó hallgatók számára.

A második nap folyamán az ukrán válság kapcsán halhattunk igen színvonalas szakmai előadásokat Szlankó Bálint újságíró, Gabler Gergely az Erste Bank vezető elemzője és Sz. Bíró Zoltán professzor előadásában. Az első előadás a nap folyamán ismét egy általános helyzetképet próbált adni a hallgatóságnak az országban uralkodó helyzetekről. Ezt követően Gabler Gergely előbb a pénzpiacokra gyakorolt hatásáról beszélt az ukrán válságnak, míg Sz. Bíró Zoltán Oroszország szakértő az Oroszország vs. Eu vonalra koncentrált és a lehetséges szankcióháború esélyeit, lehetőségeit vázolta fel a hallgatóknak.

Ismét köszönjünk részvételeteket és reméljük velünk maradtok a tanév folyamán!